Kirsten Birgit som klassisk DJ og musikdocent på P2

Frederik Cilius er ham, der er inde i Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. Det ved vist enhver efterhånden. Han er faktisk også uddannet klarinetist. Derfor er han ikke bare med på en badebillet i det klassiske musikprogram “Hammer og Cilius” på P2.

Mathias Hammer er uddannet klassisk pianist og har igennem flere år været fast inventar som musikformidler på P2. Derudover er de begge som bekendt holdledere på den klassiske musikquiz på DR2.

Den klassiske musikquiz

Sammen har de desuden siden 2018 haft magasinprogrammet “Hammer og Cilius på P2”. Her udvælger de en gang om ugen et emne, som de over en time eller to belyser med musik, baggrundsinformation og beleven og ofte hysterisk morsom ping pong.

Programmet kan varmt anbefales. Frederik Cilius er ligeså sprudlende, fræk og gakket som musikformidler, som han var, da han optrådte som den vanvittige klon af Ulla Terkelsen i Den korte Radioavis på hedengangne Radio24syv. Derudover er han meget vidende om musik og i besiddelse af den mest obskure paratviden, som han aldrig tøver med at bring i anvendelse. Hammer leverer de gode oplæg, men næsten lige så ofte er det ham, der smasher pointerne hjem.

Alsidigt emnevalg

Emnerne kan være præsentation og indsigt i komponister som Beethoven eller Schubert. Eller det kan handle om klassisk musik i tegnefilm, programmusik, lieder eller musikkonkurrencer. Der er rigeligt at tage fra i det store klassiske musiklager. Hammer og Cilius har i hvert fald aldrig problemer med at finde emner.

Det pythagoræiske komma

Sidst (21/8 – 2020) var det teori og praksis bag stemningen af instrumenter. Her kom de blandt andet omkring J.S. Bachs Der wohltemperierte Klavier og det pythagoræiske komma. Jeg kan ikke påstå, at jeg har fattet tilbunds, hvad der stemmer, og hvad der ikke gør og hvorfor. Men jeg har da fået løftet en flig.

Den slags nyvunden indsigt hører til dagens orden Hammer & Cilius, men det er også bare fun and games i et godt mix. Jeg har benchlyttet mig igennem samtlige sæsonerne og fik faktisk abstinenser, da programmet i foråret 2020 blev Corona-nedlukket.

Måske er jeg ved at være færdig med Hammer og Cilius. Anekdoterne begynder at vænne tilbage, og man kender efterhånden de to herrers idiosynkrasier så godt, at det nogen gange er lidt for let at forudsige, hvad de vil sige.

Forudsigelig smag – uforudsigelig komik

Jeg ved f.eks. efterhånden udmærket, at de to venners yndlingsdirigent er Carlos Kleiber. Jeg ved også, at Karajan for de to herrer er én, man skal trække på skuldrene af. Jeg er ligeledes udmærket klar over, at Mathias Hammer foretrækker at bruge eksempler fra klaverlitteraturen, og at Frederik Cilius altid vælger passager fra musikstykker, hvor en klarinet får lov at titte frem. Det skal desuden allerhelst ske i et obskurt værk af Stravinskij eller Prokofiev. Men hvad gør det? Det er godt selskab, god musik og fremragende komik

Must listen
Sammenfatning
Hvad handler den omMagasinprogram om klassisk musik. Frederik Cilius også kendt som Kirsten Birgit behandler skiftende emner med sin medvært Mathias Hammers Begge kendt som holdleder i den klassiske musikquiz på P2
Hvor mange afsnitca. 50 programmer siden 2018.
GenreKlassisk musik. Viden. Komik
Skal jeg høre denJa, hvis du kan lide klassisk musik og gerne vil vide mere. Kan sagtens lyttes til uden forudgående kendskab til genren.
© Copyright - Radiot