De bedste ikke-danske True Crime-podcasts
Af Mikkel Hede
True Crime er motoren i det poodcast-boom, vi befinder os i. Det er den genre, folk craver. Og det er ved at være et problem, for der er efterhånden flere True Crime-podcast derude, end der er mord. Her på siden hjælper vi dig med at finde frem til det morbide guld.
Ikke-danske True Crime podcast
Hører du også til dem, der trænger til noget andet end Mørkeland og danske tragedier, der kommer alt for tæt på? Eller er du ved at nå til bunds i de bedre danske repræsentanter for genren som Damen med den Tunge Kuffert eller Det Langsomme Mord? Så er det nok ved at være på tide at kigge til udlandet.
Her på denne side giver vi tips til de bedste udenlandske True Crime-podcasts: engelske, amerikanske, tyske, norske. Udvalget er stort, og nogle af serierne er dokumentaristiske perler.
De podcastes, der er blevet udvalgt, og som anbefales, udmærker sig ved at opfylde et eller flere af disse kriterier:
- De er gode
- De er udenlandske
- De er ikke kendte af alle
- De dokumenterer sagen godt
- Der er mange lyttetimer i dem
Flere tips til True Crime-podcasts
Jeg vil løbende vende tilbage med præsentationer af andre True Crime podcasts. Indtil da er her nogle podcast-serier, som jeg har lyttet til og kan anbefale. Find dem i din podcast-app.
- Monster: The Atlanta Monster
- Monster: The Zodiac Killer
- Monster: DC Snipe
- The Clearing
- I en dansker blodspor
- The last days of August
- The Teacher’s Pet
- Paradise
- Man in the window: The Golden State Killer
- Happy Face
- Casefile True Cime
- Dr. Death
Death in Ice Valley
Dette er omtrent den mest mystiske cold case, der findes. Den handler om en kvinde, der i 1970 blev fundet brændt ihjel i en dal (Isdalen) nogle få kilometer uden for Bergen i Norge.
Kvinden havde ingen personlige papirer på sig, og det viste sig, at alle mærker på hendes tøj var klippet af. Den retsmedicinske undersøgelse konkluderede, at hun var død af en kombination af røgforgiftning og store mængder sove- og nervemedicin. Samtidig var hun kvæstet i halsregionen som følge af enten et slag eller et fald. I hendes hat fandt man et lille spor af petroleum, men ellers var der intet, der forklarede, hvordan hun var gået op i flammer.
Sagen blev efterforsket intens i ugerne og månederne efter fundet af liget. Kvinden viste sig at have rejst rundt i Norge under flere forskellige falske identiteter. Sagen endte med at blive henlagt som selvmord.
i 2017 tog norsk NRK og BBC sagen op i fællesskab. I den engelsksprogede podcast følger Marit Higraff og Neil McCarthy i sporet på Isdalskvinden over 10 afsnit. Der findes også både ene hjemmeside og en facebookside om denne podcast.
Længde | 11 afsnit – 3 for mange |
Tilgængelighed | Let at følge med i |
Spænding | Lever af mystikken omkring kvindens identitet |
The Mysterious Mr. Epstein
En podcast-serie fra Wondery om sexkrænkeren over dem alle: Jeffrey Epstein.
Wondery kalder sig selv verdens største uafhængige producent af podcasts. Og det skal nok passe.
Serien om Epstein har som det meste fra Wondery stor production value. Wondery er tæt på kilderne: både de krænkede kvinder, politifolk, der har været involveret i sagen, og nyhedsfolk, der har dækket sagen.
Der er en em af Hollywood over Wonderys produktion. Der fortælles i besnærende spændingskurver og med gennemført dramaturgi. Fortællerstemmen kendes fra andre højt profilerede podcasts fra Wondery og leverer et oratorisk mesterstykke.
Om dette er en advarsel, eller en anbefaling vil jeg være op til den enkelte lytters smag. Wondery er medejet af 20th Century Fox. Så det er næppe tilfældigt, at The Mysterious Mr. Epstein virker som en stor studieproduktion fra Tinseltown
Produktionen af serien er påbegyndt inden Jeffrey Epstein begik selvmord i august 2019. Det bør man næsten vide, ellers virker tonen særligt i starten af serien noget underlig.
Længde | 8 afsnit. |
Tilgængelighed | Der er mange subplots, så hvis man er mentalt fraværende i perioder under lytningen, kan det være lidt svært at få brikkerne til at falde på plads. Man behøver ikke at have overdrevent kendskab til amerikanske forhold for at kunne følge med. |
Spænding | Serien balancerer hårfint mellem underholdning og dokumentarisk blotlæggelse. Den er fortalt professionelt og med indignation, som det hører sig til med det emne. Høj production value. Fortalt som en sleben Hollywood-film. Serien handler både om Epstein og om alle de mennesker og instanser, der har bidraget til at dække over ham. |
The Catch and Kil
Dette er ren luksus. Ronan Farrow var manden, der fældede filmproducenten, voldtægtsmanden og den serielle sexkrænker, Max Weinstein.
Ronan Farrow har skrevet en bestseller om hele forløbet. Det er den historie, han genfortæller i denne podcast-serie på 9 afsnit (med en epilog). Det kan godt være, at bogen har andet og mere at byde på, men du får ikke vasket lige så meget op, hvis du vælger bogversionen.
Weinstein og NBC
Historien begynder, da han får får de første tip om Weinstein, mens han var vært et ikke synderligt højprofileret magasinprogram på den amerikanske tv-station NBC.
Ronan Farrow fokuserer på den ene side på selve sagen og på anatomien i Max Weinsteins omfattende og mangeårige sexkrænkelser. Hans egen kamp med mediemaskineriet om i det hele taget at få lov til at køre historien er et andet vigtigt spor i podcasten.
The Catch and kill
Begge dele er fortalt med stor sans for thrillerelementer. Dem skortede det heller ikke på i Ronan Farrows liv, mens han arbejde på sagen. Der forekommer er både israelske privatdetektiver, der skygger ham, og advokater, der truer ham med bål og brand.
De to spor mødes i den publicistiske teknik, der kaldes “to catch and kill”. Det er, når man opstøver en historie, der kan være skadelig for ens omdømme, hvorpå man sætter det store juridiske apparat i gang. Det ender ofte med, at historien bliver hengemt i et pengeskab et sted, og med at den forurettede mod betaling forpligter sig til at tie stille.
Den teknik brugte Weinstein på seriel vis som et naturligt led i sine mange overgreb. Ronan Farrow knytter i serien mange paralleller til andre sexkrænkere som Donald Trump og Bill Cosby, der også har benyttet sig af “the catch and kill”.
Podcasten er værd at lytte til alene for den indsigt, man får i denne praksis. Derudover er stoffet ren Watergate-skandale. Så er du også en fan af Robert Redford og Dustin Hoffman i Alle Præsidenter Mænd (filmen om Watergate-skandalen fra 1976), så er Farrows podcast helt sikkert noget for dig.
Farrows stemme har hverken hans mors sødme eller farens spontanitet. Den er bare lidt irriterende. Det er den væsentligste ulempe ved serien. Så er den måske også lidt for lang.
Ronan Farrow er i parentes bemærket også gået efter struben på sin far ved at beskylde ham for at være sexkrænker af hele to af hans søstre. Ronan Farrow er datter af den amerikanske filmstjerne Mia Farrow og filminstruktøren Woody Allen. Det er det i sig selv intrige nok i.
Sagen mod Woody Allen
Ronan Farrow er desuden så uhyggelig intelligent (han tog sin første bachelorgrad som 15-årig) og udstyret med et ordforråd af Winston Churchillske proportioner. Det kan nogle gange godt nedsætte sigtbarheden i hans ordstrøm.
Men podcasten er en stor bedrift og en meget grundig kulegravning af den modus operandi, de værste sexpredators benytter sig af.
Længde | 9 lange afsnit+ en epilog. Podcasten er i øvrigt produceret, inden Max Weinstein fik sin dom. Det er værd at vide, når man lytter til den. |
Tilgængelighed | Man skal være pænt habil til engelsk. For Ronan Farrow er meget veltalende og ordrig. Der er flere spor i serien, men de er lige fængslende begge to. Ronans Farrows kamp med medierne, der vil sætte en stopper for hans kulegravende journalistik, og den indædte modstand han møder fra både Weinstein og NBC er en thriller i sig selv. |
Spænding | Hvis man interesserer sig fra emnerne vil den være uafbrudt spændende. |
Mafia – uendeligheds-podcasten fra Audioboom
Mafia-serien fra Audioboom er til dig, der er hooked på True Crime.
Den amerikanske mafia er en evighedsmaskine, som podcast-producenten og podcast-distributøren Audioboom genererer afsnit på i det uendelige. Måske hører Mafia fra Audioboom ikke med på en topliste over anbefalede True Crime-podcast, selvom afsnittene er velproducerede og velfortalte.
Der er ganske vist sjældent – om nogensinde overhovedet – interviews med mafiosi. Det kan også vanskeligt lade sig gøre, når det drejer sig om Bugsy Siegel og Al Capone og andre mafiabosser fra forbudstiden. Hovedparten af kilderne er forfattere til bøger om mafiaen og om specifikke mafiosi. Det gælder også i afsnittene om mafiabosser fra 7o’ere og 80’erne. Når vi kommer længere op i tiden, begynder der dog at dukke kilder op, som har været involveret i myndighedernes efterforskning.
Det største scoop i serien er de to afsnit fra sæson 1 om FBI-agenten Joe Pistones infiltrering af New Yorks Bonano-familie. Joe Pistone optrådte i sin undercover-rolle under navnet Donnie Brasco. Det er som bekendt også navnet på og forlægget for Mike Newells film fra 1997 med Johnny Depp og Al Pacino i hovedrollerne. Her i de to podcast-afsnit får lytteren et grundigt indblik i mafiaens modus operandi og ikke blot i skiftende mafiaforfatteres spekulationer.
Der er også fængslende episoder om den første generation af mafiosi som Arnold Rothstein og Lucky Luciano.
Måske kører du træt, inden du har gennemtærsket alle 48 tilgængelige afsnit, men inden du kommer så langt vil have tilbragt nogle underholdende timer i selskab med nogle af de mest organiserede psykopater, du kan forestille dig.
Længde | 48 afsnit af varierende længde, mellem ca. 30 og 60 minutter. |
Tilgængelighed | Glider ned i en lind strøm. Alle kender mafiaverdenen takket være de mange serier og film, som den amerikanske filmindustri har spyttet ud. Derfor er afsnittene meget lette at orientere sig i. |
Spænding | Man ved jo, at gangsterne til sidst falder og enten dør eller bliver straffet. Serien lever af indsigten i den særlige kultur, der gennemsyrer de hemmelige broderskaber, og fordi det er et freak-kabinet af dimentsioner |
The Somerton Man
Historien om Somerton-manden er en både mystisk og poetisk sag.
Det er en cold case om en mand, der bliver fundet død i 1948 med et fredfyldt udtryk i sit ansigt på Somerton-stranden i nærheden af Adelaide i Australien.
I en diskret urlomme i hans bukser finder man et par måneder efter ligfundet en lap papir, der er revet ud af en bog. Den viser sig at stamme fra en kærlighedsdigt fra “Rubaiyat” af Omar Khayýam, der var en persisk digter fra det 12-århundrede.
Historien er blevet behandlet i flere andre True Crime-podcasts. Selv amerikanske 60 Minutes har været forbi for at lave et indslag.
Den australske podcast, jeg faldt over, er produceret Down Under af ABC National Radio. Den har en behagelig puls, der måske hænger sammen med den digteriske ambience, som slås an med sedlen i lommen, og som bakkes op af seriens tilsyneladende mangel på kriminalitet og true crime. Her handler det mere om mystik end crime.
Serien kun på 5 afsnit. Det er velgørende, at producenterne ikke er faldet for fristelsen til at pumpe serien op med yderligere afsnit, hvilket ellers er den herskende trend i podcast-land for tiden. Her er der bare dårligt belæg for mere end 5 afsnit
Der har været mange forsøg på at finde frem til Somerton-mandens identitet. I serien går de navnlig efter et spor, der knytter Somerton-manden sammen med en sygeplejerske, som han muligvis havde haft en affære med.
Denne serie fokuserer desuden på en mand, der på eget initiativ har efterforsket sagen og i den forbindelse har lært en kvinde at kende, der muligvis kan være Somerton-mandens barnebarn. Senere er de ovenikøbet blevet forelsket i hinanden og gift. Igen titter et kærlighedsaspekt ind i True Crime-genren. Det virker fremmed for genren, men det er rart at lytte til.
Længde | 5 afsnit af kortere længde. Mellem ca. 13 minutter og 23 minutter. |
Tilgængelighed | Let af følge. |
Spænding | Lever af mysteriet om, hvem den dødfundne mand er. Samtidig er der et sødt romantiske sidespor med manden, der finder frem til et muligt barnebarn af Somerton-manden, som han ender med at gifte sig med. En romantisk True Crime-podcastserie. |