Dorthe Chakravarty

Dorthe Chakravaty er historie

Dorthe ChakravartyAlle Tiders Historie på P1 skal have ny vært.

Dorthe Chakravarty er nået vidt omkring i de 8 år, hun har bestyret programmet. Hendes svanesang den 21. oktober handlede om Johannes Buchholtz’ digterhus i Struer. Typisk Chakravarty. Hun har aldrig redigeret efter nogen kulturkanon.

Hos hendes trives strikkesøstre i Ladby og kemisk krigsførelse side om side med bøssepest i 70erne og dykkere i 17-tallet. Og nej – hun har ikke fået sit navn fra en numerolog.

Nærvær og lytteromsorg

Dorthe Chakravarty vil blive savnet. Ingen har som hende været auditiv guide for lytteren. Hun har som sit varemærke altid løbende kommenteret de støjkilder, der har meldt sig under hendes interviews ude i felten. Ofte har de ikke været hørbare for andre end hende selv, men virkningen er ikke udeblevet: servicen har vidnet om et akut nærvær og en aldrig svigtende omsorg for lytteren.

Den uddannede cand. mag. i historie og dansk må have rundt været på samtlige museer i landet i løbet af sine 8 år. Motorvejsmuseer og glemte forfatteres mindestuer i Struer – intet har været for småt for Dorthe Chakravarty. De store krige og spektakulære udstillinger har måttet holde sin plads i køen. Historiebegrebet har været været så bredt som muligt. 50’er frisurer på Arbejdermuseet og hjemløse på Sundholm har gerne ryddet forsiden.

Hele vejen rundt

Engang imellem har hun haft en vikar. Susanna Sommer glemte lidt for ofte sagen for snakken under hendes stint som sommerferievikar i år.  Året før fik Christoffer Emil Bruun skruet op for kontroverserne, inden han blev kaldet til en for ham nok mere skræddersyet stilling som kronikredaktør på Politiken.

Men sommeren har hvert år virket lang uden trebørnsmoderen fra Frederiksberg. Ingen af hendes afløsere har nemlig haft Dorthe Chakravartys evne til at få stillet og besvaret alle de vigtigste spørgsmål i løbet af et program. Lytteren har altid fået stillet sin nysgerrighed, og er meget sjældent brændt inde med noget nagende spørgsmål.

Skåret ned til det halve

Det var et tab, da Alle Tiders Historie for et par år siden blevet skåret ned til det halve – fra en time til kun en halv. Det skete i forbindelse med omstruktureringen på DR i kølvandet på omfordelingen af frekvenser og radiopenge ved Radio24syv’s etablering. Men Dorthe Chakravarty klagede ikke. Hun og redaktionen skar et segment fra og trimmede indslagene, så hun stadig nåede hele vejen omkring emnerne.

Nu er Dorthe Chakravarty historie på Alle Tiders Historie.  Det er nok godt det samme. Måske er det ikke muligt at holde dampen oppe i længere end 8 år som bestyrer af et magasinprogram på P1. Ingen grund til at ende i Koplevs Krydsfelt i et skånejob som kogekone, længe efter at legen har været god.

 

Hvad du nok ikke vidste om Dorte Chakravarty:

  • Har ikke været hos numerolog, har bare overtaget sin indiske mands efternavn.
  • Bor med mand og tre børn på Frederiksberg.
  • Har skrevet bogen “Selvforsynende på 1. sal“.
  • Er madblogger: http://www.dorthec.blogspot.dk/
  • Universitetsuddannet i historie og dansk.
  • Har været pressechef i pladebranchen (Universal).
  • Rådgiver i “madkommunikation”: http://www.madko.dk/
  • Overtog værtsrollen i 2007 fra DR2’s oversmagsdommer: Adrian Hughes.
  • Har været vært på The Voice.
  • Er født i 1971.