Årets RADIOT for årets program
Det bedste program i dansk talkradio for tiden? Det er en personlig sag, vil nogen måske sige. Nej, det er det ikke. Der er kun én kandidat.
De mest banebrydende programkoncepter er alle på Radio24syv: Zornigs Zone, Huxi og Det gode gamle Folketing, Aflyttet.
Det bedste program hører dog til et andet sted: nemlig ovre hos den syge, gamle moster på Amager Fælled:
Og vinderen er…: Arabiske Stemmer med Steen Nørskov og Naser Khader.
Programmet, der sendes hver fredag kl. 15 og varer en halv time, baserer sig på et såre simpelt programkoncept: 2 studieværter snakker om forskellige facetter af det samme emne – den arabiske verden – med et nyt tema hver uge.
Hår, trafik og Jihad
Temaet kan være: hår, trafik, tv-programmer, musik, et ord eller et begreb som Jihad, et specifikt land som Algeriet, eller et folkeslag som Saharas berbere. Kilden er uudtømmelig. Der er 22 arabisk talende lande at tage af, og alle livets forhold kan vendes i programmet.
Programmet har været i æteren i to år, og Naser Khader har været fast inventar hele vejen. Det første halve år var Helen Hajjaj journalistisk ankermand, inden hun gik til Radio24syv som sen nyhedsvært. Så kom Steen Nørskov til. Han er gammel DR-mand og har bl.a. har været udstationeret i Jordan i 4 år. I sit civile liv er han en kendt og aflyttet vært på P1s største flagskib: Orientering.
Tak, Pia Kjærsgaard
Der er ikke meget at være Pia Kjærsgaard taknemmelig for, men hendes afklædning af Naser Khader på et vælgermøde i Kalundborg under valgkampen til Folketinget i 2007 skal hun have evig tak for. Forhåbentlig opfatter Khader det ikke som en regression, men hans kaldelse er talkradio og ikke statsministeriet.
Han bruger i Arabiske Stemmer skamløst og virtuost fra sit levede liv med stort sprogligt overskud og med en perlerække af sansede øjebliksbilleder. Vi er med i hans barndom hos storfamilien i et backwater til Damaskus. Han trækker på erfaringer fra sin tid som translatør i det offentlige system i Danmark, og vi møder store arabiske, politiske players, som han har mødt i sin parlamentariske karriere og under sit nuværende arbejde for en Washington-baseret tænketank med arabisk fokus.
Badeanstalter og motorvejsrabatter
Et tilsyneladende uendeligt antal slående og sigende scener passerer revy i den efterhånden lange programrække. Vi hører om de magiske stunder fra hans unge år, hvor han fik lov til at følge sin mor på kvindernes badeanstalt, indtil hendes medsøstre spottede de første spæde dun på mini-Khaders krop. Eller historien om familiens sommerferietur i en lejet lastbil til en motorvejsrabat et sted ude in the middle of nowhere. Eller en fortælling fra hans translatørliv om dengang han skulle oversætte for en indigneret ægtemand, der krævede skilsmisse, fordi konen ikke barberede sin kropsbehåring væk.
Selvironi
Parløbet med Helen Hajjaj var lydefrit, og det er med hende, Khader har udviklet konceptet, så hun har en varig placering på RADIOT’s firmament. Hun var dog til tider lidt stramtandet og en anelse for fokuseret på at holde sig til sin forberedelse. Med Steen Nørskov har bodegastemningen bredt sig. Der bliver slået nogle ordentlige skraldere op, og selvironien er aldrig langt væk. De to herrer har i hvert fald en eksemplarisk forkærlighed for historier, hvor det er dem selv, der er klovnerne. Samtidig holder de ALTID ugens tema og lytterne lige meget for øje. Derfor er man som lytter altid betragteligt klogere på det lykkelige, ulyksalige Arabien, når klokken er slagen 15.30.
Årets RADIOT
Prisen som årets radioprogram går rundt omkring i de glitrede magasiner sikkert til Esben og Peter på Monte Carlo på P3 eller til en eller anden speedsnakkende stand-upper, der freewheeler som radiovært på en kommerciel kanal et eller andet sted ude i det uvejsomme lytteland. Men det er forkert. Stemmerne er talt, og dommen har lydt: de arabiske stemmer vinder årets RADIOT for bedste program. Tillykke DR!
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!